HÁZI SOMLÓI GALUSKA

3 féle piskótát sütünk házilag (vaníliás, kakaós, diós), majd főzött vaníliás sárgakrémmel rétegezzük. Tetejét friss dióval hitjük. Csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.

Összetevők: 3 féle piskóta (vaníliás, kakaós, diós), főzött sárgakrém, dió, csokiöntet

STORY: Az 1950-es évek végén a Gundel étterem főpincére, Gollerits Károly, sokat gondolkodván újításként prezentálta, vázolta fel elméleti síkon ezt a desszertet. Megvalósítása Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, mely az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikert aratott és szakmai díj elnyeréssel szerepelt. Nevet is Ő adott a süteménynek, a fóti Somlyói dombról nevezte el, mely gyermekkora, s életének több évtizedét végig kísérte. A desszert neve azért lett Somlói, mert valaki Brüsszelben a világkiállításon lehagyta az Y-t a díjnyertes desszertről, így végül Somlói galuska néven került a gasztronómiába. 2010-ben egy internetes szavazáson „Magyarország Kedvenc Süteménye” lett.